Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Χειμωνιάτικες σκηνές: δυο πίνακες του Hendrick Avercamp

Δύο χειμωνιάτικες σκηνές από τον Hendrick Avercamp, τον stom van Kampen (= τον βουβό του Kampen), που αποτυπώνουν την καθημερινότητα των Ολλανδών στις αρχές του 17ου αιώνα.
Η πρώτη με τον τίτλο Winter Scene with Skaters near a Castle (Χειμωνιάτικη σκηνή με πατινέρς κοντά σε κάστρο) ζωγραφίστηκε μεταξύ 1608-1609.
Μια πολύβουη συγκέντρωση με ανθρώπους από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα που κινούνται για τις δουλειές τους ή διασκεδάζουν. Ζευγάρια πιασμένα από το χέρι, φίλοι που περπατούν συζητώντας, παιδιά και νέοι που κάνουν πατινάζ, καλημερίσματα και χαιρετούρες, ένας χωρικός που βγάζει το καπέλο του μπροστά σε μια μασκοφορεμένη γόησσα και τον συνοδό της, παιχνίδια με τις χιονόμπαλες, κάποιοι που με χορευτικές κινήσεις προσπαθούν να κρατήσουν την ισορροπία τους πάνω στο στρωμένο χιόνι και άλλοι που δεν τα καταφέρνουν και ετοιμάζονται να προσγειωθούν στο έδαφος. Όλοι ντυμένοι ζεστά, άλλοι με φραμπαλάδες και άλλοι με τα απλά ρούχα του χωρικού. Πιο χαρακτηριστικό το έλκηθρο, στολισμένο με λιοντάρια, που το σέρνει ένα καταστόλιστο άλογο.


A Scene on the Ice near a Town (Σκηνή στον πάγο κοντά σε πόλη) είναι ο τίτλος της δεύτερης σκηνής, ζωγραφισμένης το 1615. Μια πλωτή οδός, παγωμένη από το χιόνι, άλλους τους δυσκολεύει και σε άλλους δίνει την ευκαιρία να παίξουν το αγαπημένο τους παιχνίδι, το kolf, ένα πρώιμο είδος γκολφ. Συζητήσεις, αγναντέματα, κουβαλήματα, παραπατήματα, χαιρετισμοί και χαμόγελα εμφανίζονται κι εδώ. Άσπρα, μαύρα, ροζ και κόκκινα χρώματα, με λίγες κίτρινες και πράσινες πινελιές, κυριαρχούν και σ’ αυτόν όπως και στον προηγούμενο πίνακα.


Και οι δύο πίνακες φυλάσσονται στη National Gallery του Λονδίνου.

Πηγές για τις εικόνες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου