Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Ένδοξη Επανάσταση


Τον Απρίλιο του 1869 στέφονται από κοινού βασιλείς της Αγγλίας ο τοποτηρητής των Ηνωμένων Επαρχιών των Κάτω Χωρών William of Orange, που λαμβάνει τον τίτλο William III of England, και η σύζυγός του Mary, προτεστάντισσα και κόρη του έως τότε βασιλιά James II of England.

Ο θυρεός του James II of England

Στις 10 Ιουνίου του προηγούμενου χρόνου ο ρωμαιοκαθολικός και γαλλόφιλος αυτός μονάρχης αποκτά από τη δεύτερη σύζυγό του Maria di Modena αρσενικό διάδοχο και, άρα, αρχίζει να καθίσταται ορατός  ο κίνδυνος στο εξής, αφενός, να εγκαθιδρυθεί στο βασίλειο μια καθολική δυναστεία και, αφετέρου, να εδραιωθεί η απόλυτη μοναρχία, της οποίας ζηλωτής είναι ο James II. Για να αποτραπούν αυτά τα ενδεχόμενα, οι δύο μεγάλες αντίπαλες αγγλικές πολιτικές παρατάξεις, οι Tories και οι Whigs, συμμαχούν μεταξύ τους και ζητούν στρατιωτική βοήθεια από τον William of Orange, ο οποίος εισβάλλει στη χώρα. Ο James αμφιταλαντεύεται αν πρέπει να καλέσει σε βοήθεια τον Γάλλο βασιλιά Louis XIV, όμως τελικά δεν το αποφασίζει φοβούμενος την αντίδραση των Άγγλων στη γαλλική ανάμιξη. Ούτως ή άλλως, ο στρατός που διαθέτει είναι ισχυρότερος από τον στρατό του εισβολέα, ωστόσο ο James, μόνος και εγκαταλελειμμένος από τους πιο πιστούς του υπηκόους οι οποίοι είχαν αυτομολήσει στον εχθρό, πανικοβάλλεται, πετάει τη μεγάλη σφραγίδα του βασιλείου στον ποταμό Thames και επιχειρεί να διαφύγει στη Γαλλία. Ο ολλανδικός στρατός τον αιχμαλωτίζει, όμως ο William, σε μια κίνηση που υποδεικνύει υψηλή πολιτική αντίληψη, τον αφήνει να αποδράσει στη Γαλλία, στις 23 Δεκεμβρίου, ταπεινώνοντάς τον έτσι ακόμα περισσότερο. Ο James τυπικά δεν εκθρονίζεται, αλλά, ως φυγάς, κηρύσσεται έκπτωτος και ο θρόνος θεωρείται κενός ώστε να καταληφθεί από την κόρη του Mary και βεβαίως από τον νικητή σύζυγό της.

Ο William III of England και η Mary,
όπως αποτυπώθηκαν τον 18ο αιώνα από τον Sir James Thornhill 

Η ανατροπή του James από τον θρόνο εγκαινιάζει τη σύγχρονη κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Αγγλία, δεδομένου ότι τότε έγινε η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων, η οποία παγιώθηκε σε κείμενο γνωστό ως Bill of Rights (Χάρτα των Δικαιωμάτων).

Πηγές για τις εικόνες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου