Τραγανές, μελωμένες, καρυδάτες, στριφογυριστές, σπάνε στο
στόμα και το γεμίζουν με το σιροπάκι τους. Μπελαλίδικο γλύκισμα που θέλει τέχνη
και μεράκι, αλλά ποια νοικοκυρά λογαριάζει κόπο όταν πρόκειται να ευχαριστήσει
την οικογένειά της; Ένα λεπτό-λεπτό φυλλαράκι, που ανοίγεται στο χέρι, κόβεται
σε κομμάτια, διπλώνεται και τηγανίζεται σε μυρωδάτο ελαιόλαδο.
Με καταγωγή την Πελοπόννησο, οι δίπλες εισέβαλαν σε όλες τις
περιοχές της Ελλάδας, και όχι μόνο για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Σε όλες
τις στιγμές στις οποίες η καλή τύχη είναι απαραίτητη, σε αρραβώνες, γάμους και
βαφτίσια, οι δίπλες είναι παρούσες. Τρυφερές και στοργικές, λένε πολλοί ότι το
σχήμα τους το απέκτησαν για να θυμίζουν τα σπάργανα του Χριστού.
Πηγές για τις εικόνες:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου