Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Χριστουγεννιάτικα γλυκά: μελομακάρονα


Τραγανά εξωτερικά, γλυκαίνουν το στόμα με το μέλι που ξεχειλίζει από το εσωτερικό τους και το γεμίζουν με τη μοσχοβολιά των μπαχαρικών και τη μεστή γεύση του ψιλοκομμένου καρυδιού με το οποίο είναι πασπαλισμένα.


Στην Ελλάδα, Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα δεν γίνονται. Απλά ή γεμιστά (τα γνωστά μικρασιάτικα φοινίκια) ή ντυμένα με σοκολάτα, στολίζουν πάντοτε το γιορτινό τραπέζι, παρόλο που η ετυμολογία τους τα συνδέει με κάτι μακάβριο: με το νεκρόδειπνο των Αρχαίων Ελλήνων, στη διάρκεια του οποίου προσφερόταν για τον μακαρισμό των νεκρών η «μακαρία», ένα κομμάτι άρτου, μια «ψυχόπιτα», που στα μεσαιωνικά χρόνια ονομάστηκε «μακαρωνία» και έγινε μελο-μακάρονο όταν την περιέλουσαν με μέλι, το οποίο παραδοσιακά συνδέεται με την καλοτυχία και την ευζωία.
Γλυκίσματα πληθωρικά σε θερμίδες, κι όμως κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη γεύση και στα αρώματά τους, ιδιαίτερα στα σπιτικά, σε αυτά που είναι φτιαγμένα με μεράκι και αγάπη.

  
Πηγές για τις εικόνες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου