Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Game of Thrones (Μέρος Α΄)


Κι ενώ μέσα στον Απρίλιο του 2019 όλοι αναμένουν την τελευταία όγδοη περίοδο του τηλεοπτικού Game of Thrones, εγώ, αρκετά πριν, είχα αρχίσει να διαβάζω όσα βιβλία έχουν κυκλοφορήσει για να ανακαλύψω τι είναι αυτό που κάνει αυτό το έργο τόσο αγαπημένο για τόσους πολλούς ανθρώπους. Γιατί η αλήθεια είναι πως το Game of Thrones είναι μανία.


Ο Αμερικανός George R. R. Martin δημοσίευσε το πρώτο βιβλίο της σειράς το 1996 (είχε ξεκινήσει να το δουλεύει από το 1991) και είναι μέρος μιας ευρύτερης σειράς με τίτλο A Song of Ice and Fire (Το τραγούδι της φωτιάς και του πάγου). Το πρώτο αυτό βιβλίο, που έγινε αμέσως επιτυχία και κέρδισε βραβεία, είχε συνέχεια: ο πέμπτος και τελευταίος τόμος του κυκλοφόρησε το 2011. Και από τότε σιωπή. Ωστόσο, το 2011 η σειρά του Martin γνώρισε μια δεύτερη ζωή, καθώς, στις 17 Απριλίου, έκανε πρεμιέρα η τηλεοπτική του διασκευή στο HBO. Και μάλιστα, αυτή η δεύτερη ζωή είναι μακρύτερη, αφού καλύπτει και την έκτο και έβδομο βιβλίο, που ο Martin δεν έχει ακόμα καταφέρει να ολοκληρώσει.
Ο Martin δημιουργεί έναν ολόκληρο φανταστικό κόσμο, όπου οι εποχές κρατάνε χρόνια και ο οποίος περιλαμβάνει τις ηπείρους Westeros και Essos. Στην Westeros υπάρχει μια πολιτική ενότητα γνωστή με το όνομα Seven Kingdoms απλωμένη σε εννιά περιοχές: North, Iron Islands, Riverlands, Vale, Westerlands, Stormlands, Reach, Crownlands και Dorne. Ένας παγωμένος, δεμένος με μάγια τοίχος χωρίζει τα Seven Kingdoms από τη βορειότερη αχαρτογράφητη περιοχή στην οποία δρουν οι ψυχροί, υπερφυσικοί Others. Ανατολικά της Westeros και κατά μήκος της Narrow Sea βρίσκεται η Essos. Free Cities λέγονται τα έθνη στη δυτική πλευρά της Essos, ενώ στη νότια πλευρά της είναι οι ανεξερεύνητες ήπειροι Sothoryos και Ulthos.

Χάρτης της Westeros

Οι άνθρωποι στον κόσμο του Martin διαμορφώνονται από το κλίμα της περιοχής στην οποία ζουν. Για παράδειγμα, ο άρχοντας του Βορρά, ο EddardNeddStark και η οικογένειά του είναι άνθρωποι σκυθρωποί, ευθείς, ανθεκτικοί, προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα που έρχεται μετά από μια δεκαετή καλοκαιρία. “Winter is coming” (= ο χειμώνας έρχεται) είναι το σύνθημά τους, και αναφέρεται όχι μόνο στο φυσικό γεγονός αλλά και σε κινδύνους που είναι υπαρκτοί αν και όχι ακόμα αντιληπτοί. 


Στα Seven Kingdoms ο βασιλιάς προέρχεται από τη δυναστεία των Targaryen η οποία εξουσιάζει τους δράκους. Όταν αρχίζει η αφήγηση του πρώτου βιβλίου ο τελευταίος Targaryen, ο Aegon, έχει σκοτωθεί από τον Jammie Lannister και τώρα βασιλιάς είναι ο Robert Baratheon, παντρεμένος με τη δίδυμη αδελφή και ερωμένη του Jammie, τη Cercei. Μαίνεται ύπουλα και υπόγεια η δυναστική διαμάχη για τον έλεγχο της Westeros. Φιλίες, συμμαχίες, έρωτες και συμπάθειες, ίντριγκες, εξαπατήσεις, συνομωσίες και πισώπλατα μαχαιρώματα, όλα –κυρίως τα δεύτερα- συμβαίνουν στον κόσμο του Martin. Και, συγχρόνως, υπάρχει η απειλή του χειμώνα και μια άλλη απειλή, απροσδιόριστη και τρομακτική, που παραμονεύει μέσα στο δάσος. Και ακόμα μια, που έρχεται από την Essos, εκεί που ζει η βάρβαρη νομαδική ιππική φυλή των Dothraki και η Daenerys, η τελευταία απόγονος του οίκου των δράκων, των Targaryen, και σύζυγος του Khal Drogo, η οποία επιθυμεί τον θρόνο των προγόνων της.
Ο Martin δεν προστατεύει τους χαρακτήρες του. Ακόμα και οι πιο συμπαθείς απ’ αυτούς (όπως ο μικρός Bran ή ο άρχοντας Nedd) πληγώνονται ή πεθαίνουν. Οι χαρακτήρες του είναι, επίσης, πολύπλοκοι. Καλοί ή κακοί δεν είναι εύκολο να αποφασίσεις. Ο πάγιος και ενοχλητικός μανιχαϊσμός των βιβλίων της φανταστικής λογοτεχνίας υπερβαίνεται. Ο Martin δεν προστατεύει ούτε τους αναγνώστες του. Ό,τι αυτοί θεωρούν δεδομένο, ό,τι αντιλαμβάνονται ως βέβαιο, τις περισσότερες φορές ανατρέπεται βίαια. Μοιάζει σαν ο συγγραφέας να τους περιγελάει: «η αντίληψή σας γι’ αυτό που συμβαίνει δεν βασίζεται σε καμία δική μου ένδειξη», είναι σαν να τους λέει. «Μπαίνοντας στον κόσμο μου, μαθαίνετε να εγκαταλείπετε τις προκαταλήψεις σας. Όσα συμβαίνουν εδώ και τώρα σας εξασφαλίζουν μια περιορισμένη οπτική. Υπάρχουν μηχανισμοί που έχουν μπει σε λειτουργία χρόνια ή αιώνες πριν και στις συνέπειές τους θα σκοντάψετε κάποια στιγμή». Ο Martin δεν προστατεύει ούτε τον εαυτό του. Η παντογνωσία των τριτοπρόσωπης αφήγησής του υπονομεύεται από το γεγονός ότι σε κάθε κεφάλαιο ο συγγραφέας υιοθετεί την εσωτερική εστίαση ενός διαφορετικού ήρωα. Με όλα αυτά αναδεικνύεται η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης κατάστασης, ενώ αγνοούνται ακόμα και οι πιο προβεβλημένες συμβάσεις του συγκεκριμένου είδους της φανταστικής λογοτεχνίας.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
1) Ολόκληρη η σειρά των βιβλίων του Martin έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Annubis.
2) Καθόλου τυχαία η συγκεκριμένη ανάρτηση περίπου συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Λογοτεχνίας.

Πηγές για τις εικόνες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου