Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Ζωγραφίζοντας άλογα

 

Ο Σέξτος Εμπειρικός, στο έργο του Πυρρώνειες Αποτυπώσεις (Ι 135-136,  25-28), για να αισθητοποιήσει τη σκεπτική αταραξία, χρησιμοποιεί ως παράδειγμα μια εμπειρία του Απελλή, του σπουδαίου ζωγράφου των ελληνιστικών χρόνων. Ο Απελλής, λοιπόν, καθώς ζωγράφιζε ένα άλογο και επειδή δεν κατάφερνε να αποδώσει τον αφρό στο στόμα του, εγκατέλειψε την προσπάθεια πετώντας πάνω στον μισοτελειωμένο πίνακα το σφουγγάρι με το οποίο σκούπιζε τις μπογιές από το πινέλο του.

Και … ω του θαύματος! Το σημάδι που άφησε το σφουγγάρι σχημάτισε τυχαία τον αφρό στο στόμα του αλόγου!

Διαβάζοντας αυτήν την ιστορία, σκέφτηκα την αγωνία των ζωγράφων να αποδώσουν το θέμα τους με τρόπο «αληθινό». Και θυμήθηκα μερικούς διάσημους πίνακες με άλογα. Διαλέγω δύο από αυτούς:

Ο πρώτος, με τίτλο A Lion Attacking a Horse (Λιοντάρι που επιτίθεται σε άλογο), είναι του George Stubbs, ενός καλλιτέχνη που ζωγράφιζε κατεξοχήν ζώα, και μάλιστα άλογα. Το έργο φιλοτεχνήθηκε το 1765 και σήμερα βρίσκεται στην Αυστραλία, στη National Gallery of Victoria.

Ο δεύτερος είναι ένας πίνακας του Eugène Delacroix, που ζωγραφίστηκε μεταξύ 1825 και 1829 και σήμερα βρίσκεται στη Βουδαπέστη, στο Museum of Fine Arts. Ο τίτλος του είναι: Cheval effrayé par lorage (Άλογο φοβισμένο από την καταιγίδα).

Θα ήθελα τόσο πολύ να ήξερα τη γνώμη του Απελλή γι’ αυτούς τους πίνακες!

 

Πηγές για τις εικόνες:

https://en.wikipedia.org/wiki/George_Stubbs#/media/File:George_Stubbs_005.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/File:Eugene_Delacroix_-_Horse_Frightened_by_Lightning_-_Google_Art_Project.jpg


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου