Μια
τούρτα με μαρέγκα, κρέμα και φρέσκα φρούτα. Γλυκιά, φινετσάτη, τραγανή
εξωτερικά, υγρή και μαλακή εσωτερικά. Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία ερίζουν
για την καταγωγή της, με το θέμα να έχει αποκτήσει εθνικές διαστάσεις. Πάντως,
το 1928 το νεοζηλανδέζικο αρτοποιείο Rose
Rutherford δημιουργεί
το πρώτο γλύκισμα με βάση τη μαρέγκα, ενώ το 1929 δημοσιεύεται για πρώτη φορά η
συνταγή του.
Και
το όνομα του γλυκίσματος: pavlova
(υποκοριστικό pav), όπως
το όνομα της σπουδαίας Ρωσίδας μπαλαρίνας του 20ού αιώνα Anna Pavlova, η οποία το 1926 είχε ερμηνεύσει
στο Perth
της
Αυστραλίας την Odette στο μπαλέτο Swan
Lake (Λίμνη των κύκνων) του Ρώσου συνθέτη Piotr Illyich Tchaikovsky. Από την ερμηνεία της φημολογείται ότι ο chef
Hernert Sachse του
ξενοδοχείου Esplanade
εμπνεύστηκε
αυτό το αέρινο επιδόρπιο. Η λευκή μαρέγκα με τις πτυχώσεις θύμιζε πολύ το
τουτού του κύκνου και η ελαφράδα του γλυκού παρέπεμπε στις ανάλαφρες πιρουέτες
της μπαλαρίνας που είχε για παρανόμι της το όνομα «κύκνος».
Σήμερα
γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα του χορού και στο βίντεο που ακολουθεί η Anna Pavlova χορεύει τη σκηνή του θανάτου
της Odette
από
τo μπαλέτο
Swan Lake.
Πηγή
για τις εικόνες:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου