Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Richard Burbage


Στην Dulwich Picture Gallery στο νότιο Λονδίνο, σε μια γωνιά της εισόδου, υπάρχει ένα πορτραίτο ζωγραφισμένο στις αρχές του 17ου αιώνα. Δεν έχει πολλά να δει κανείς σ’ αυτό. Εικονίζεται ένας άντρας καμιά σαρανταριά χρονών, με μαλλιά που φαίνεται να λιγοστεύουν, μουστάκι και γενειάδα και κάπως γωνιώδη χαρακτηριστικά. Η έκφρασή του είναι μάλλον αδιάφορη. Μια λεζάντα στο πλάι του πίνακα αναφέρει ότι πρόκειται για τον Richard Burbage. Πόσοι άραγε τον ξέρουν;


Πράγματι, ο Richard Burbage, γιος του James Burbage, είναι σήμερα πολύ λιγότερο γνωστός από τον διάσημο συνεργάτη και φίλο του, τον μεγαλοφυή William Shakespeare. Κι όμως. Στην εποχή του ήταν ένας αληθινός star, αφού ήταν ένας από τους βασικούς ηθοποιούς του Globe Theatre. Εξάλλου, εκτός από ηθοποιός, ήταν επιπλέον ιδιοκτήτης θεάτρου, επιχειρηματίας και ζωγράφος. Αλλά και αδελφός του επίσης ηθοποιού Cuthbert.
Ο Richard, αφού πρώτα έπαιξε ρόλους γυναικών σε διάφορα έργα, όπως έκαναν πολλοί ηθοποιοί της εποχής του, κατέληξε να πρωταγωνιστήσει αργότερα στα μεγάλα σαιξπηρικά έργα, τραγικά κατά προτίμηση: στον Hamlet, στον Othello, στον Richard III, στον King Lear, αλλά και σε μεγάλα έργα άλλων ποιητών, όπως ο Ben Johnson, ο John Marston, ο John Webster, Baumont, Fletcher κ.ά..
Όταν ο πατέρας του πέθανε το 1597, κληροδότησε σε αυτόν και στον αδελφό του δύο θέατρα που είχε ιδρύσει. Τα δυο αδέλφια αποσυναρμολόγησαν (κυριολεκτικά) το ένα από αυτά και δημιούργησαν το Globe, ενώ το άλλο το νοίκιασαν.
Ο Richard Burbage πέθανε το 1619, τρία χρόνια μετά από τον θάνατο του William Shakespeare.

Πηγή για την εικόνα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου