Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Όταν ο Alphonse Mucha συνάντησε τη Leslie Carter


Η κυρία Leslie Carter (το πατρικό της όνομα ήταν Caroline Louise Dudley), η αμερικανίδα Sarah Bernardt όπως ήταν κυρίως γνωστή, στάθηκε πολύ τυχερή. Το 1908 ανακοίνωσε το νέο της έργο με τίτλο Kassa κυκλοφορώντας μια αφίσα φιλοτεχνημένη από τον σπουδαίο Τσέχο art nouveau καλλιτέχνη Alphonse Mucha. Ο Mucha δεν ήταν νέος στον χώρο, αφού στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με την «αυθεντική» Sarah Bernardt, αλλά και άλλους γνωστούς καλλιτέχνες. Στην πραγματικότητα, ο Mucha έφερε εις πέρας την παραγγελία της Carter χρησιμοποιώντας τις καλλιτεχνικές ευκολίες που είχε αποκτήσει από τις προηγούμενες δουλειές του.


Η έμπνευσή του έρχεται από το ίδιο το έργο. Η Kassa, αυτή η νέα από την Ουγγαρία, ψηλή, λεπτή, επιβλητική, αθώα και θλιμμένη, φορά ένα ρούχο μακρύ, με πτυχώσεις, και στα μαλλιά στεφάνι από λουλούδια. Περιβάλλεται από σύμβολα. Κρίνοι, που συμβολίζουν την παρθενικότητά της κατά την εποχή που σκόπευε να αφιερωθεί στον Θεό και να μπει σε μοναστήρι. Κόκκινες καρδιές, που συμβολίζουν την αγάπη της για τον πρίγκιπα τον οποίο συνάντησε στον δρόμο της. Και αγκάθινα στεφάνια, που συμβολίζουν τον πόνο της όταν ο αγαπημένος της την εγκατέλειψε έγκυο.
Η αφίσα του Mucha ήταν το μόνο τυχερό πράγμα σε σχέση με αυτήν την παράσταση. Κατά τα άλλα, το θεατρικό έργο ήταν μια πραγματική καταστροφή που οδήγησε την κυρία Leslie Carter στην χρεοκοπία.

Πηγή για την εικόνα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου