Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα (και πάλι)


Κάλαντα και πάλι. Αυτήν τη φορά με αύρα μεσαιωνική και λεπτομέρειες εξωτικές.
Μια νεαρή γυναίκα, αβρή, ρομαντική. Τα μάτια της είναι γαλανά, τα μάγουλα ροδαλά και τα κόκκινα χείλη μισάνοιχτα τραγουδάνε τα κάλαντα. Στα χέρια κρατά ένα παράξενο δίχορδο μουσικό όργανο που συνοδεύει το τραγούδι της. Το ένδυμά της είναι πλούσιο, με κόκκινα τελειώματα, και τα μαλλιά της στερεώνονται με ένα κοχύλι. Ως σκηνικό, πίσω της, μια εξαιρετική ταπισερί.


Τα μακριά της μαλλιά είναι το πρώτο πράγμα που προσέχει κανείς στη νεαρή που παίρνει τη σκυτάλη. Δεν μοιάζει να τραγουδάει, μόνο παίζει τα κάλαντα στο ομορφοστολισμένο όργανο που έχει ακουμπισμένο στα γόνατά της, καθώς είναι καθισμένη στο πολυτελές πράσινο σκαμνί της. Πλάι της, δεξιά και αριστερά, δύο άλλες γυναίκες, ντυμένες στα πράσινα, φροντίζουν την κόμμωσή της. Τα μαλλιά της, σαν πλοκάμια, απλώνονται σε χρώμα κόκκινο της φωτιάς, όμοιο με το χρώμα του φορέματός της. Ένα στέμμα προορίζεται να προσθέσει γοητεία και αίγλη στην πεντάμορφη.


Και οι δύο πίνακες είναι έργα του προραφαηλίτη ζωγράφου Dante Gabriel Rossetti. Ο πρώτος, με τον τίτλο A Christmas Carol (Χριστουγεννιάτικα κάλαντα), ζωγραφισμένος το 1867, ανήκε για ενενήντα χρόνια στην οικογένεια Leverhulme και σπάνια εκτίθετο. Τον Δεκέμβριο του 2013 δημοπρατήθηκε από τον οίκο Sothebys και πουλήθηκε στην αστρονομική τιμή των 4.562,500 βρετανικών λιρών. Ο δεύτερος, με τον ίδιο τίτλο, φιλοτεχνήθηκε δέκα χρόνια νωρίτερα και εκτίθεται στο Spencer Museum of Art, στο Κάνσας των Ηνωμένων Πολιτειών.
.
Πηγές για τις εικόνες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου