Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Μια ανθοδέσμη από το Παρίσι (Μέρος Β΄)


Περίπατος και πάλι στα λουλουδάδικα του Παρισιού, ζωγραφισμένα τούτη τη φορά από τον πιο Παριζιάνο ανάμεσα στους ζωγράφους, τον Eugène Galien-Laloue (1854-1941).
Η Belle Époque του Παρισιού ζωντανεύει με τους πίνακές του: άμαξες, αυτοκίνητα, τρόλεϊ, τα πρώτα λεωφορεία, και οι άνθρωποι, βιαστικοί και ανήσυχοι, να κινούνται στους δρόμους και στα πεζοδρόμια. Παριζιάνοι και τουρίστες με φόντο τα μνημεία της γαλλικής πρωτεύουσας.






Η φωτεινότητα,  η λεπτότητα  και η απαλότητα των χρωμάτων αιχμαλωτίζει το βλέμμα. Και μαζί η αίσθηση ότι τα έργα του αποτυπώνουν κάτι εφήμερο, που θα χαθεί, και εκείνος βιάζεται να μας το προσφέρει. Γι’ αυτό τα χρώματά του είναι ριγμένα πάνω στον καμβά με ταχύτητα και το σχέδιό του είναι βιαστικό. Για να προλάβει: την επόμενη στιγμή οι δρόμοι θα αδειάσουν από ανθρώπους, μόνο τα κτήρια θα μείνουν σταθερά και ασάλευτα.





Το φως, μαλακό και απόκοσμο, μοιάζει με το φως που ξεχύνεται μια ηλιόλουστη μέρα μέσα από τα βιτρώ στους καθεδρικούς ναούς. Φως του φθινοπώρου ή του δειλινού, πιο υποβλητικό από εκείνο το πραγματικό, για το οποίο έγινε διάσημη η «πόλη του φωτός».





Το μάτι μας αγκαλιάζει την εικόνα, την χαϊδεύει, γλιστράει πάνω στην επιφάνεια, συναντιέται με κάθε λεπτομέρεια, απολαμβάνει το κάθε σχήμα. Και μαγεύεται.

Πηγές για τις εικόνες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου