Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Όταν η Jane Austen συνάντησε τον Αριστοτέλη


Πάντοτε με προβλημάτιζε η συμπεριφορά του κυρίου Darcy, του πρωταγωνιστή της Jane Austen στο έργο της Pride and Prejudice (Περηφάνια και Προκατάληψη). Αποτελούσε αίνιγμα για μένα η έπαρσή του και η περιφρόνησή του για τους άλλους. Γι’ αυτό και δικαιολογούσα δίχως επιφυλάξεις την οργισμένη αντίδραση και την απόρριψή του εκ μέρους της δεσποινίδος Elizabeth Bennet.
Όταν όμως διάβασα τα αριστοτελικά Ηθικά Νικομάχεια κυριολεκτικά μου άνοιξαν τα μάτια. Ο μεγαλόψυχος, λέει ο Αριστοτέλης, γνωρίζει ότι στον δημόσιο βίο το ανώτερο είναι η αρετή, και αυτήν την έχει ήδη. Όμως, είναι τέτοιες οι πράξεις του που εγείρουν την απαίτηση προς την κοινότητα να του αναγνωρίσει την προσφορά του, όσο κι αν, για τον ίδιο, αυτή η αναγνώριση δεν αποτελεί, σε τελευταία ανάλυση, κάτι πολύτιμο. Γι’ αυτό, συχνά, φαίνεται περιφρονητικός απέναντι στους άλλους. Δείχνει και σπάνια ειλικρίνεια.
Αναρωτιέμαι μήπως η δεσποινίς Bennet χρειαζόταν να έχει διαβάσει Αριστοτέλη για να μπορέσει να διακρίνει και να εκτιμήσει την ηθική ποιότητα του εξαίρετου κύριου Darcy πριν τα συμβεβηκότα αποδείξουν έμπρακτα την αξία του.

Πηγή για την εικόνα:
https://www.thetimes.co.uk/article/do-opposites-attract-only-in-the-movies-cgq7tk2b5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου