Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Ο κύριος Harley Quin και ο θάνατος


Το 1930 η βασίλισσα του αστυνομικού μυθιστορήματος, η μία και μοναδική Agatha Christie, παρέδωσε στο κοινό της έναν νέο ήρωα, τον κύριο Harley Quin, ο οποίος με τις ικανότητες και το σχεδόν υπερφυσικό ένστικτό του βοηθάει τον παλιό του φίλο κύριο Satterthwaite να διαλευκάνει διάφορες –δώδεκα για την ακρίβεια- εγκληματικές υποθέσεις. Είναι ο πιο μυστηριώδης ντετέκτιβ της αστυνομικής λογοτεχνίας, κυρίως γιατί στις ιστορίες στις οποίες εμπλέκεται λειτουργεί ως καταλύτης –η παρουσία του και μόνον επηρεάζει τους ανθρώπους. Μια φιγούρα αόριστη, που εμφανίζεται και εξαφανίζεται με τον πιο αιφνίδιο τρόπο, λουσμένη στο φως και στα χρώματα που προκαλεί η διάθλαση του φωτός σε ένα παράθυρου. Λατρεύει τους ερωτευμένους και είναι πάντοτε δεμένος με τον θάνατο.
Τον θυμήθηκα σήμερα αυτόν τον ιδιότροπο χαρακτήρα επειδή ταιριάζει με το καρναβαλικό τοπίο των ημερών. Το όνομά του ακούγεται στα αγγλικά όπως η λέξη «αρλεκίνος» και η εμφάνισή του, λαμπερή και πολύχρωμη, μας φέρνει στον νου την παρδαλή στολή αυτού του «μικρού διαβόλου», του ήρωα της Comedia dellArte. Τον θυμήθηκα σήμερα, καθώς κοίταζα τον πίνακα του Ρώσου καλλιτέχνη Konstantin Somov με τίτλο Harlequin and Death.


Ζωγραφισμένος το 1907 σε γλώσσα art nouveau (βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή), αποδίδει την αντίφαση που υπάρχει στο γκροτέσκο: γελοίο και σκοτεινό συνάμα. Ήρωες αμφιλεγόμενοι, κρυμμένα μυστικά και πάθη, όνειρα που σε κυνηγούν σαν εφιάλτες. Ο θάνατος που παραφυλάει πίσω από τη  ζωτικότητα και το σφρίγος του καρναβαλιού. Όπως και ο κύριος Harley Quin, έτσι και ο αρλεκίνος του Somov, μελαγχολικός και μοναχικός από τη φύση του, έχει τη διορατικότητα, πέρα από το ξέφρενο γλέντι και μέσα από το παιχνίδι της μάσκας και της μεταμφίεσης, να δει το πραγματικό –σκελετωμένο και αποκρουστικό- πρόσωπο του θανάτου.

Πηγή για την εικόνα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου