Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Ο Αναστημένος Χριστός: El Greco


Τον 16ο αιώνα, ένας Κρητικός ζωγράφος που έζησε μακριά από την πατρίδα του, στην Ιταλία πρώτα και στην Ισπανία αργότερα, ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ο επονομαζόμενος El Greco, ζωγραφίζει με πολύ τολμηρό τρόπο την Ανάσταση. Σκοπός του ήταν να βρει νέους τρόπους ώστε να απεικονίσει τα θέματά του, χωρίς να ενδιαφέρεται για το προσεκτικό σχεδίασμα και το εκλεπτυσμένο φινίρισμα. Άνθρωπος γεμάτος πάθος και ευσέβεια, περιφρονεί τα φυσικά σχήματα και χρώματα, επιθυμώντας μόνο, με τα θρησκευτικά θέματα που ζωγραφίζει, να συγκλονίσει το κοινό του.


Το κατάλευκο σώμα του Χριστού, δραματικά επίμηκες και αφύσικο, σχεδόν γυμνό, καλυμμένο με μόνο έναν απαστράπτοντα κόκκινο μανδύα, δεσπόζει στην κορυφή του πίνακα. Ο Αναστημένος Χριστός, ήρεμος και γαλήνιος, μοιάζει να κολυμπάει στο κενό, νικητής της ύλης, και στο χέρι κρατάει μια λευκή σημαία που ανεμίζει.
Στο χαμηλότερο επίπεδο, μια παρδαλή μανιασμένη ανθρώπινη μάζα που αναδεύεται. Είναι οι στρατιώτες που φύλαγαν τον τάφο. Μακρουλά κορμιά που συστρέφονται, χέρια που υψώνονται, μάτια που πληγώνονται από το φως. Καθώς πέφτουν προς κάθε κατεύθυνση, υπογραμμίζουν τη δύναμη και την επιβλητικότητα του Ιησού. Έντονα χρώματα, ευρείες, κάπως ανακριβείς, πινελιές, φορέματα που ρίχνονται πάνω στα ανθρώπινα σώματα χωρίς να τα ντύνουν, χαοτική τοποθέτηση των στοιχείων, δημιουργούν ενέργεια και ένταση.
Όλα στο έργο υπογραμμίζουν την άνοδο. Το φως είναι ανηλεές και σαρκοβόρο. Και τα παραμορφωμένα  σώματα μπορεί να να μην είναι ένα οπτικό ελάττωμα, αλλά μια καλλιτεχνική γλώσσα. Δεν ξέρω αν υπάρχει σωστό και ακριβές σχέδιο που να μπορεί να αποδώσει τη φοβερή στιγμή της Ανάστασης. 
Εν τέλει, το πνεύμα και όχι το μάτι διαβάζει τον πίνακα.
Το έργο, που φιλοτεχνήθηκε μεταξύ 1597 και 1600, θεωρείται πως αποτελούσε τμήμα της διακόσμησης στην εκκλησία Colegio de Doña María de Aragón στη Μαδρίτη και σήμερα βρίσκεται στο Museo del Prado της ίδιας πόλης.

Πηγή για την εικόνα:
https://gr.pinterest.com/pin/254171972689926107/
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου