Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Και φυλακισμένοι και σε δίλημμα (Μέρος Β΄)


Ποια είναι η λύση στο δίλημμα του φυλακισμένου;  Μα είναι φανερό: ό,τι κι αν αποφασίσει να κάνει ο Χ., εσείς πρέπει να ομολογήσετε. Ιδού πώς πρέπει να σκεφτείτε:
Υποθέστε ότι ο Χ. ομολογεί τη συμμετοχή του. Αν ομολογήσετε κι εσείς, θα καταδικαστείτε σε 5 χρόνια φυλάκισης, ενώ, αν δεν ομολογήσετε, θα καταδικαστείτε σε 10 χρόνια φυλάκισης. Επομένως, στην περίπτωση που ο Χ. ομολογήσει, σας συμφέρει να ομολογήσετε κι εσείς.
Υποθέστε ότι ο Χ. δεν ομολογεί τη συμμετοχή του. Αν εσείς ομολογήσετε, θα απελευθερωθείτε, ενώ, αν δεν ομολογήσετε, θα μείνετε φυλακισμένοι  1 χρόνο. Επομένως, στην περίπτωση που ο Χ., δεν ομολογήσει, σας συμφέρει να ομολογήσετε εσείς.
Υπάρχει, βεβαίως ένα πρόβλημα: το γεγονός ότι οι αρχές έχουν κάνει την ίδια προσφορά και στον Χ. Το πιθανότερο είναι ότι κι εκείνος, κάνοντας τον παραπάνω συλλογισμό, θα ομολογήσει. Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο θα φυλακιστείτε 5 χρόνια, ενώ αν και οι δυο αποφασίζατε να μην ομολογήσετε, θα μένατε στη φυλακή μόνον 1 χρόνο. Τι μας κάνει να υποθέτουμε ότι και ο Χ. θα ομολογήσει; Μα το γεγονός ότι κι εκείνος, όπως κι εσείς, βλέπει το συμφέρον του εγωιστικά.


Από την άλλη, αν ήταν δυνατόν να επικοινωνήσετε με τον Χ. και να συμφωνήσετε μεταξύ σας ότι κανείς από τους δύο δεν θα ομολογήσει, τότε θα βρισκόσασταν και οι δύο σε  καλύτερη θέση απ΄ ό,τι αν ενεργούσατε ανεξάρτητα, αφού, ναι μεν δεν θα πετυχαίνατε το βέλτιστο αποτέλεσμα που είναι η άμεση απελευθέρωσή σας, αλλά, πάντως, θα μένατε μόνον 1 χρόνο στη φυλακή.
Βεβαίως είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε ότι η μεταξύ σας συμφωνία θα τηρηθεί και από την πλευρά του Χ. Γιατί, αν ο Χ. πατήσει τη συμφωνία, την οποία εσείς θα τηρήσετε, τότε εκείνος μεν θα αφεθεί ελεύθερος, ενώ εσείς θα καταδικαστείτε σε 10 χρόνια φυλάκισης.
Στην περίπτωση, λοιπόν, που θα μπορούσατε να κάνετε με τον Χ. μία συμφωνία, το συμπέρασμα είναι ότι: α) αν και δεν επιφέρει το βέλτιστο αποτέλεσμα, είναι προτιμότερο να μην ομολογήσει κανένας από τους δύο και β) για να θεωρηθεί ορθολογική η συμμετοχή σας σε αυτήν τη συμφωνία, θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι και εκείνος θα την τηρήσει, αφού η λύση του διλήμματος προϋποθέτει μια συμφωνία ικανή να επιβληθεί.

Πηγή για την εικόνα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου