Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Χριστούγεννα με τις κόρες του δόκτορος March


«Η Τζο ξύπνησε πρώτη εκείνο το γκρίζο πρωινό των Χριστουγέννων. Καμιά χριστουγεννιάτικη κάλτσα δεν κρεμόταν στο τζάκι και, για μια στιγμή, αισθάνθηκε την ίδια απογοήτευση που είχε νιώσει πριν από πολύ καιρό, όταν η καλτσούλα της είχε πέσει κάτω, βαρυφορτωμένη καθώς ήταν με δώρα. Έπειτα θυμήθηκε την υπόσχεση της μητέρας και, βάζοντας το χέρι της κάτω από το μαξιλάρι, έβγαλε ένα μικρό βιβλίο με βυσσινί εξώφυλλο. Το γνώριζε πολύ καλά, γιατί ήταν αυτή η παλιά ιστορία για την πιο σωστή και καλή ζωή που έζησε ποτέ κανείς και η Τζο πίστευε πως αποτελούσε έναν αληθινό οδηγό για κάθε προσκυνητή που ξεκινούσε το μακρύ ταξίδι. Ξύπνησε τη Μεγκ με την ευχή “Καλά Χριστούγεννα”, και μετά την προέτρεψε να δει τι είχε κάτω από το μαξιλάρι της. Ήταν ένα βιβλίο με πράσινο εξώφυλλο, που μέσα είχε την ίδια εικόνα και λίγα λόγια από τη μητέρα της, πράγμα το οποίο έκανε το μοναδικό δώρο που πήραν  πολύτιμο. Σε λίγο ξύπνησαν η Μπεθ και η Έιμι, που κι αυτές ανακάλυψαν τα βιβλιαράκια τους –το ένα με κάτασπρο εξώφυλλο, το άλλο με μπλε- και όλες άρχισαν να τα περιεργάζονται και να συζητούν γι’αυτά, ενώ την ίδια ώρα άρχιζαν να διακρίνονται και οι πρώτες αχτίδες από την ανατολή του ήλιου».

 Η οικογένεια March στην ταινία του 1994 (Gillian Armstrong).
                   Την Τζο υποδύεται η Winona Ryder. 

Είναι η αρχή του δευτέρου κεφαλαίου, με τίτλο «Κάποια ευτυχισμένα Χριστούγεννα», από το βιβλίο Little Women (Μικρές κυρίες) της Lοuisa-May Alcott


   Η οικογένεια March στην ταινία του 1949 (Mervyn LeRoy)
                   Την Jo υποδύεται η June Allyson. 

Ήταν το αγαπημένο βιβλίο της παιδικής μου ηλικίας. Ας φαίνεται περίεργο. Το ξαναδιάβασα πρόσφατα και, μολονότι τώρα μπορώ να διακρίνω τις αδυναμίες του, η καλή μου κρίση νικήθηκε από τη συγκίνηση, την ίδια συγκίνηση που μου γεννούσε και άλλοτε το βιβλίο. Και πάλι η Jo κέρδισε την προτίμησή μου, και πάλι θύμωσα με την Alcott όταν θυμήθηκα πως, στον επόμενο τόμο, ο μικρός Laurie, ξεπερνώντας τον έρωτά του για την Jo, ερωτεύεται και παντρεύεται τη μικρότερη αδελφή της, την Amy.

   Οι αδελφές March στην ταινία του 1933 (George Cukor)
           Την Jo υποδύεται η Katharine Hepburn 

Ρομαντικό και ηθικοδιδακτικό το μυθιστόρημα, έχει όμως μια χάρη και μια αβρότητα που γοητεύει ακόμα και σήμερα. Τα τέσσερα κορίτσια, στα χρόνια του αμερικανικού εμφύλιου, μεγαλώνουν μαθαίνοντας πόσο σημαντικό είναι να έχεις γύρω σου ανθρώπους που τους αγαπάς και σε αγαπούν, πόσο σπουδαία πράγματα είναι η εργατικότητα, η καλοσύνη, η προσφορά.  Πόσο η ημέρα των Χριστουγέννων –αλλά και κάθε μέρα- γίνεται ευτυχισμένη επειδή δίνεις χαρά στους άλλους και πόσο πιθανόν είναι αυτή η δωρεά σου να ξαναγυρίσει από τον πιο λοξό δρόμο σε σένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου