Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Μπροστά στο θαυμαστό

 

Γύρω στο 1475 ο διάσημος ζωγράφος Andrea del Verocchio ανέλαβε μια σοβαρή παραγγελία. Του ζητήθηκε να ετοιμάσει ένα έργο για την εκκλησία της μονής S. Salvi στη Φλωρεντία. Το θέμα του έργου, που σήμερα βρίσκεται στη Galleria degli Uffizi, ήταν η βάπτιση του Χριστού. Απεικονίζεται ο Χριστός γυμνός, στην πετρώδη όχθη του Ιορδάνη, να δέχεται το χρίσμα από τον Ιωάννη. Το Άγιο Πνεύμα στέκεται πάνω από το κεφάλι του με τεντωμένα τα φτερά κι ακόμα πιο ψηλά είναι ζωγραφισμένα τα χέρια του Θεού.

Στην αριστερή άκρη του πίνακα γονατίζουν δύο άγγελοι. Ο έμπειρος Verocchio ανέθεσε σε κάποιον μαθητή του να ζωγραφίσει τον έναν από τους δύο, εκείνον που κρατά τα ρούχα του Ιησού. Αυτός ο άγγελος, με τη γλυκιά σκίαση στο πρόσωπο, το γαλάζιο ένδυμα και τις ξανθές μπούκλες, είναι ζωγραφισμένος από το χέρι του 23χρονου Leonardo da Vinci. Η απλότητα και η χάρη του είναι θαυμαστές. Από το ίδιο χέρι είναι ζωγραφισμένη και η πλατιά κοιλάδα στο φόντο του πίνακα, η οποία είναι τόσο αλλιώτικη από τους τραχείς τετράγωνους βράχους στο μπροστινό μέρος το πίνακα. Ένα ποτάμι στη μέση της χύνει τα γάργαρα νερά του, το φως που διαχέεται είναι ζεστό και ο γαλανός ουρανός ξανοίγει καταλήγοντας σε ένα θαμπό λευκό.

Ο Giorgio Vasari αφηγείται ότι ο Verocchio σταμάτησε να ζωγραφίζει όταν αντίκρισε τη δουλειά του Leonardo στη Βάφτιση και αντιλήφθηκε το εκρηκτικό ταλέντο του!

 

Πηγή για την εικόνα:

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Baptism_of_Christ_(Verrocchio_and_Leonardo)


1 σχόλιο: