Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Για τη φωτογραφία


Η εισβολή της τεχνολογίας ανέτρεψε ριζικά τα δεδομένα της καθημερινής μας ζωής. Για μας σήμερα θεωρείται αυτονόητο ότι πολλές από τις καθημερινές μας εργασίες, πρακτικής κυρίως φύσεως και σχετικές με την ποιότητα της ζωής μας, γίνονται με τη συνδρομή της τεχνολογίας. Ένα τεράστιο πολιτισμικό χάσμα μας χωρίζει από την εποχή που η γιαγιά μας έπλενε, μαγείρευε, σιδέρωνε, σκούπιζε χωρίς τη βοήθεια του πλυντηρίου, της ηλεκτρικής κουζίνας, του ηλεκτρικού σίδερου, της ηλεκτρικής σκούπας. Εκτός από την καθημερινότητά μας όμως, η τεχνολογία άλλαξε και τα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα, και μάλιστα κυρίως αυτά.
Όμως, αν αυτές είναι οι μεγάλες, οι βαρύνουσες αλλαγές, υπάρχουν και άλλες που στην αρχή τουλάχιστον αφορούσαν μόνο εκείνο το κομμάτι της ζωής μας που συνηθίζουμε να το χαρακτηρίζουμε το «αλάτι» της: την τέχνη. Φανταστείτε λοιπόν την έκπληξη των ανθρώπων, όταν για πρώτη φορά συνέλαβαν την εικόνα τους πάνω στο χαρτί με τη βοήθεια του σκοτεινού θαλάμου! Θαύμα ή μαγεία! Και φανταστείτε την πρώτη φορά που οι άνθρωποι είδαν άλλους ανθρώπους να κινούνται στην οθόνη σαν να ήσαν πραγματικοί.

Robert Capa

Η φωτογραφία κατάφερε να ικανοποιήσει την επιθυμία του ανθρώπου να συλλάβει ένα μικρό έστω κομμάτι αιωνιότητας, αφού, με μηχανικά μέσα, αναπαράγει στο άπειρο αυτό που στην πραγματικότητα έχει συμβεί μία μόνο φορά. Με αυτή την έννοια δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα λιγότερο φθαρτή από την πραγματική, μια πραγματικότητα που όμως δεν είναι παρά μια πλάνη. Βλέποντας μια φωτογραφία νομίζουμε ότι αυτό που απεικονίζει «υπάρχει», ενώ απλώς «υπήρξε» στο παρελθόν και η φωτογραφία μπορεί να βεβαιώσει μόνο αυτήν την παρελθοντική ύπαρξη. Ο φωτογράφος, ο θεατής, το αντικείμενο της φωτογράφισης, που αποτυπώνεται αναλλοίωτο πάνω στο χαρτί, ή η ίδια η τεχνολογία, από την οποία η φωτογραφία εξαρτάται, είναι υπεύθυνη για αυτή την πλάνη; Εν τέλει, η τεχνολογία διευκολύνει τη ζωή μας, αλλά μήπως μας εγκλωβίζει σε έναν κόσμο πλαστό, σε μια ψευδαίσθηση αιωνιότητας; 

Πηγή για την εικόνα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου