Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Καρναβάλι στη Βενετία


Φορούσαν τις μάσκες τους και ξεχύνονταν να απολαύσουν τη ζωή. Η ταυτότητά τους άγνωστη, τα αληθινά τους αισθήματά τους κρυμμένα. Έστω και για λίγες μόνον ημέρες μέσα στον χρόνο όλα επιτρέπονταν. Ευκαιρία για διασκέδαση, μικρές ή μεγάλες απάτες, παράνομες σχέσεις, τυχερά παιχνίδια. Στην καρδιά του Μεσαίωνα. Στη Βενετία.




Από τότε χρονολογείται το διασημότερο καρναβάλι του κόσμου. Ονομαστό κυρίως για τις περίτεχνες μάσκες του, φτιαγμένες από σπουδαίους mascherari, και τα πολύχρωμα βαρυφορτωμένα κοστούμια του. Όλα τα πρόσωπα της Comedia dellArte, μαζί με βαρόνους, κοντεσίνες, μαρκήσιους, ντόμινα και καζανόβες, γεμίζουν με χρώμα και μυστήριο τους δρόμους, τις πλατείες και τα κανάλια της πόλης. Ρυθμοί ξέφρενοι. Μουσική παντού. Χοροί στα πολυτελή palazzi. Βλέμματα που διασταυρώνονται. Άνθρωποι που συναντιούνται και χωρίζουν αμέσως μετά.




Η γιορτή τελειώνει. Με σιωπή. Οι γόνδολες, σε πομπή, κινούνται ήσυχα μέσα από το Μεγάλο Κανάλι. Τα εκτυφλωτικά φώτα δίνουν τη θέση τους στην τρεμουλιαστή λάμψη των κεριών. Η μουσική αλλάζει τόνο, γίνεται μελαγχολική. Η αυλαία πέφτει. Οι ηθοποιοί υποκλίνονται στο κοινό τους και αποσύρονται στα παρασκήνια. Από αύριο θα ξαναγίνουν άνθρωποι καθημερινοί. Χωρίς τις μάσκες. Με τα μικροπροβλήματα και τις μικροκακίες τους.

Πηγή για τις εικόνες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου