Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Χριστούγεννα με τον Monet


Φέτος το χριστουγεννιάτικο φαγητό θα σερβιριστεί εδώ:


Είναι η περίφημη κίτρινη τραπεζαρία του σπουδαίου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Claude Monet στο Giverny. Στους τοίχους κρέμεται η συλλογή του με τις γιαπωνέζικες ξυλογραφίες και το τραπέζι θα γεμίσει με τα πιο λαχταριστά πιάτα. Ολόκληρο το δωμάτιο είναι στολισμένο με στεφάνια από φύλλα και λουλούδια, κομμένα από τον πανέμορφο κήπο του σπιτιού, ενώ πάνω στο τραπέζι βρίσκονται βάζα με χριστουγεννιάτικα τριαντάφυλλα και γιασεμιά, όπως αυτό:

         Χριστουγεννιάτικα Τριαντάφυλλα (1883)

Ο ζωγράφος αγαπούσε το καλό φαγητό ήδη από την εποχή που ζούσε στην Argenteuil, όμως μετά την εγκατάστασή του στο Giverny έχει εξελιχθεί σε παθιασμένο γκουρμέ. Τα φαγητά έχουν επιλεγεί ανάμεσα σε πολλές συνταγές που ο Monet έχει συλλέξει στα ταξίδια του ή από φίλους και έχουν όλες συγκεντρωθεί σε έξι πυκνογραμμένα τετράδια. Αυγά ομελέτα με τρούφα, φουά γκρα, entrecôte marchand de vin και καπόνι γεμιστό είναι μερικά από τα πιάτα που μαγειρεύτηκαν σήμερα με τα καλύτερα υλικά, από αυτά που παράγει ο λαχανόκηπος του ζωγράφου ή μπορούσαν να βρεθούν στις γειτονικές φάρμες και τη γαλλική ύπαιθρο. Θα ακολουθήσει η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα, το πολύ ιδιαίτερο vert-vert κέικ και το εξαιρετικό παγωτό μπανάνα. Αυτό το τελευταίο απαιτεί μια πολύ περίπλοκη διαδικασία: κάποιος χρειάστηκε να γυρίζει για μισή ώρα τη μανιβέλα της μοντέρνας παγωτομηχανής, ώστε το παγωτό να χτυπηθεί σωστά και να γίνει αφράτο και νόστιμο. Για όλα αυτά ο Monet έχει δώσει λεπτομερέστατες οδηγίες, χωρίς ωστόσο να καταπιαστεί ο ίδιος με τη μαγειρική (ουδέποτε, εξάλλου, έχει πιάσει κατσαρόλα).
Το σπίτι, που σφύζει κάθε μέρα από ζωή, σήμερα έχει συγκεντρώσει ολόκληρη την οικογένεια και μοιάζει σαν να έχει πανηγύρι. Ο Monet και η σύζυγός του Alice έχουν φροντίσει και για τα δώρα. Τα παιδιά θα βρουν πάνω στο τραπέζι γκρι φακέλους με χρήματα και πακέτα με γλυκά και μικρά δώρα: καρφίτσες, μενταγιόν, ρολόγια τσέπης κ.ά., ενώ τα μεγάλα πακέτα έχουν τοποθετηθεί κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Όλα αυτά και άλλα πολλά για τις γαστριμαργικές συνήθειες του μεγάλου ζωγράφου υπάρχουν στο βιβλίο της Claire Joyce με τίτλο Monets Table: The Cooking Journals of Claude Monet, που εκδόθηκε από τους Simon & Schuster το 1990:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου