Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Χριστούγεννα στο Παρίσι


Ο Γάλλος (με ισπανικές ρίζες) μετα-ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Édouard Leon Cortès, ο Παριζιάνος ποιητής της ζωγραφικής όπως συνηθίζουν να τον ονομάζουν, που έζησε από το 1882 μέχρι το 1969, ζωγραφίζει αποκλειστικά το Παρίσι της Belle Époque, όλες τις ώρες και όλες τις εποχές.
Ανάμεσα στα έργα  του υπάρχει ένα που αποτυπώνει τον ρομαντισμό και τη γοητεία του Παρισιού τα Χριστούγεννα. Ο πίνακας Place Saint Michel, Christmas βρίσκεται σε Ιδιωτική Συλλογή:


Άνθρωποι ντυμένοι ζεστά κυκλοφορούν στους παγωμένους δρόμους. Η γκριζάδα του χειμώνα σπάει από τις λαμπερές βιτρίνες των καταστημάτων.
Ποια διάθεση εκφράζει ο πίνακας; Μελαγχολία; Αισιοδοξία; Έχει να κάνει με τη δική μας διάθεση. Το βέβαιο είναι πως αυτό το Παρίσι που ζωγραφίζει ο Cortès δεν υπάρχει πια. Ο κόσμος που ζωγραφίζει ο Cortès χάθηκε: στον πρώτο μεγάλο πόλεμο, στην παγκόσμια ύφεση που ακολούθησε, στον δεύτερο μεγάλο πόλεμο... Κι έπειτα, ήρθαμε εμείς, οι άνθρωποι της νέας εποχής, ολωσδιόλου διαφορετικοί. Όμως τα Χριστούγεννα τα γιορτάζουμε πάντα.  

Πηγή για την εικόνα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου