Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Μια pavlova για την Anna


Μια τούρτα με μαρέγκα, κρέμα και φρέσκα φρούτα. Γλυκιά, φινετσάτη, τραγανή εξωτερικά, υγρή και μαλακή εσωτερικά. Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία ερίζουν για την καταγωγή της, με το θέμα να έχει αποκτήσει εθνικές διαστάσεις. Πάντως, το 1928 το νεοζηλανδέζικο αρτοποιείο Rose Rutherford δημιουργεί το πρώτο γλύκισμα με βάση τη μαρέγκα, ενώ το 1929 δημοσιεύεται για πρώτη φορά η συνταγή του.


Και το όνομα του γλυκίσματος: pavlova (υποκοριστικό pav), όπως το όνομα της σπουδαίας Ρωσίδας μπαλαρίνας του 20ού αιώνα Anna Pavlova, η οποία το 1926 είχε ερμηνεύσει στο Perth της Αυστραλίας την Odette στο μπαλέτο Swan Lake (Λίμνη των κύκνων) του Ρώσου συνθέτη Piotr Illyich TchaikovskyΑπό την ερμηνεία της φημολογείται ότι ο chef Hernert Sachse του ξενοδοχείου Esplanade εμπνεύστηκε αυτό το αέρινο επιδόρπιο. Η λευκή μαρέγκα με τις πτυχώσεις θύμιζε πολύ το τουτού του κύκνου και η ελαφράδα του γλυκού παρέπεμπε στις ανάλαφρες πιρουέτες της μπαλαρίνας που είχε για παρανόμι της το όνομα «κύκνος».


Σήμερα γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα του χορού και στο βίντεο που ακολουθεί η Anna Pavlova χορεύει τη σκηνή του θανάτου της Odette από τo μπαλέτο Swan Lake.


Πηγή για τις εικόνες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου