Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Κινούμενες εικόνες στο Grand Café


28 Δεκεμβρίου 1895. Boulevard de Capucines στο Παρίσι. Το Ινδικό Σαλόνι, που βρίσκεται στο υπόγειο του Grand Café, είναι γεμάτο από κόσμο. Καθένας έχει πληρώσει στην είσοδο ένα φράγκο για να παραστεί στο μεγάλο γεγονός. Τα φώτα κλείνουν και πάνω στον λευκό τοίχο μια σειρά από ασπρόμαυρες μαγικές εικόνες αρχίζουν να ζωντανεύουν. Είναι εικόνες οικείες, καθημερινές, που λαμβάνουν χώρα στον αριθμό 21-23 της οδού Saint-Victor (σήμερα ονομάζεται Rue du Premier-Film), στην καρδιά του Monplaisir στο 8ο διαμέρισμα της Lyon



Γυναίκες και άντρες, το προσωπικό ενός εργοστασίου, βγαίνουν μαζικά από αυτό μετά τη δουλειά και ξεχύνονται προς διάφορες κατευθύνσεις. Κινούνται με τα πόδια ή με ποδήλατο, περπατούν αργά ή βιαστικά, ένας-ένας ή σε παρέες, τελευταία βγαίνει μια άμαξα. La Sortie de lusine Lumière à Lyon (Η έξοδος από το εργοστάσιο Lumière στη Lyon) είναι η πρώτη, διάρκειας 45 δευτερολέπτων, από τις 10 συνολικά μικρού μήκους ταινίες, τις οποίες οι ιδιοφυείς αδελφοί Lumière, ο Auguste-Marie και ο Louis-Jean, προβάλλουν για πρώτη φορά δημόσια. 


Μια άλλη ταινία που προβλήθηκε την ίδια ημέρα είναι η ταινία Larroseur arosé (Ο ποτισμένος ποτιστής), η πρώτη με υπόθεση αλλά και η πρώτη για την οποία δημιουργήθηκε διαφημιστική αφίσα από τον Marcelline Auzolle. Το κοινό σε πρώτο πλάνο γελάει βλέποντας το νερό να καταβρέχει τον ποτιστή στην ταινία η οποία προβάλλεται στο βάθος.


Την προηγούμενη χρονιά τα δυο αδέλφια είχαν κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη φορητή συσκευή cinématographe (κινηματογράφος), η οποία ήταν μια μηχανή τρία σε ένα: λήψης, προβολής και εκτύπωσης της ταινίας και δούλευε με 16 καρέ το δευτερόλεπτο. Επρόκειτο για τελειοποίηση της κινητοσκοπικής κάμερας (kinetoscopic camera), την οποία είχε εφεύρει το 1889 o Thomas Alva Edison και η οποία έδινε την ψευδαίσθηση της κίνησης.


Εκείνη την ημέρα, στο υπόγειο του Grand Café έγινε η αρχή για ό,τι μεγαλειώδες θα ακολουθούσε. Ο κινηματογράφος απέκτησε εξουσία πάνω στους ανθρώπους, αφού επηρέασε τη σκέψη, τα αισθήματα και τη φαντασία τους, συνεργάστηκε ή διαχώρισε τη θέση του από τους πολιτικούς και ιδεολογικούς εξουσιαστικούς μηχανισμούς, αποκάλυψε γεγονότα, δημιούργησε γεγονότα, πληροφόρησε ή χειραγώγησε, διασκέδασε ή αποχαύνωσε. Και η ιστορία του συνεχίζεται μέχρι σήμερα ...


Πηγές:
https://gr.pinterest.com/pin/164381455121581475/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου