Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

Sherlock Holmes


Λονδίνο. 1887. Οι δρόμοι είναι παγωμένοι, οι διαβάτες λιγοστοί, σφιγμένοι στα παλτά τους και με καλά φυλαγμένα τα μυστικά τους. Οι άμαξες διασχίζουν κροταλίζοντας την Baker Street. Στο 221B αυτού του δρόμου η Mrs Hudson σερβίρει τσάι και κέικ γλυκάνισου στον γιατρό John Watson.

Ο Dr. Watson

Όμως, ο Sherlock Holmes, ο ιδιότροπος συγκάτοικός του, αρνείται να λάβει μέρος στην τυπική αυτή εγγλέζικη ιεροτελεστία. Κάθεται, φορώντας τη ρόμπα του, πλάι στο τζάκι, απελπιστικά κοντά στο ράφι με το μυστικό του όπλο κατά της ανίας και της διανοητικής αδράνειας. Τα νευρώδη του δάχτυλα είναι σφιγμένα, τα μακριά του πόδια δεν βολεύονται στην πολυθρόνα, το γερακίσιο βλέμμα του είναι θολό. Το βιολί του είναι ριγμένο αδιάφορα στο πάτωμα, τα βιβλία του είναι σκορπισμένα παντού, οι δοκιμαστικοί σωλήνες, γεμάτοι με δύσοσμα υγρά, εκπέμπουν ανησυχητικούς θορύβους. 


Αιφνίδια, ο Sherlock Holmes πετάγεται όρθιος, ρίχνει μια ματιά στο παράθυρο και ορμάει στο δωμάτιό του. Ένα κομψό σακάκι έχει αντικαταστήσει τη ρόμπα και η ανυπομονησία έχει πάρει τη θέση της κατάθλιψης.
-          Έρχεται, Watson.
-          Ποιος έρχεται, Holmes;
-          Πελάτης, Watson
Μια καινούρια περιπέτεια ξεκινάει, ένα νέο μυστήριο, που θα λυθεί χάρη στη μοναδική μέθοδο του Sherlock Holmes, τη μέθοδο της επαγωγής. Αν σ’ αυτήν είναι ανακατεμένος και ο σατανικός καθηγητής Moriarty, ο αιώνιος εχθρός του δαιμόνιου ντετέκτιβ, τόσο το καλύτερο.  


Ο κόσμος στα τέλη του 19ου αιώνα χρειάζεται τη λογική και ο πατέρας του Sherlock Holmes, ο Sir Arthur Conan Doyle, του την προσφέρει στην πιο επεξεργασμένη και εκλεπτυσμένη μορφή της.

Το εξώφυλλο του περιοδικού Strand

Ο Sherlock Holmes είναι κάτι περισσότερο από ένας λογοτεχνικός ήρωας. Είναι ένας θρύλος.

Άγαλμα του Sherlock Holms στην πλατεία Picardi, 
στο Εδιμβούργο, γενέθλια πόλη του Conan Doyle

235 ηθοποιοί έχουν υποδυθεί τον Sherlock Holmes, άλλοι με μεγαλύτερη επιτυχία ...

O Basil Rathbone ως Sherlock Holms 
τη δεκαετία του ’40

... άλλοι με μικρότερη επιτυχία.


Ο Benedict Cumberbatch 
ως Sherlock Holms (2010)

Και ορισμένοι δίχως επιτυχία.

O Robert Downey Jr. ως Sherlock Holms 
και ο Jude Law ως Dr. Watson (2009)
  
Όμως, ο Sherlock Holmes βρήκε την ιδανική του μορφή στο πρόσωπο του ηθοποιού Jeremy Brett (γι' αυτόν θα μιλήσουμε μια άλλη φορά).


  
  Και ένας Sherlock Holmes διαφορετικός, σε μια έξυπνη κινηματογραφική παρωδία. Sherlock Holmes ο Michael Caine και John Watson ο Ben Kingsley. Εδώ οι ρόλοι αλλάζουν. Διορατικός, ορθολογιστής, αποτελεσματικός είναι ο γιατρός Watson, ο οποίος δημιουργεί μια μυθιστορηματική persona, τον Sherlock Holmes, στον οποία κάποια στιγμή αποφασίζει να δώσει σάρκα και οστά. Γι’ αυτό προσλαμβάνει έναν αποτυχημένο μέθυσο θεατρίνο ... H ταινία λέγεται Without a clue και είναι σκηνοθετημένη από τον Thom Eberhardt.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου