Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Χριστουγεννιάτικα γλυκά: γαλλικός κορμός


Νομίζω ότι δεν υπάρχει γλυκό το οποίο να παραπέμπει στα Χριστούγεννα περισσότερο από τον γαλλικό κορμό (bûche de Noël). Τρυφερό παντεσπάνι, αρωματισμένο με Grand Marnier και τυλιγμένο σε ρολό που πάνω του έχει σχέδια που το κάνουν να μοιάζει με κούτσουρο, καλυμμένο με σοκολατένια ganache, αχνισμένο για να θυμίζει το χιόνι και στολισμένο με ζαχαρωτά στολίδια. Και γέμιση από κρέμα σοκολάτας ή κάστανου. Ο χριστουγεννιάτικος κορμός είναι θεσπέσιος και λαχταριστός.  


Λένε κάποιοι ότι η συνήθεια των Γάλλων να φτιάχνουν κορμό για επιδόρπιο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι ανάγεται στην εποχή των Κελτών, τότε που, στη γιορτή της φωτιάς στο χειμερινό ηλιοστάσιο (yule), οι άνθρωποι προσέφεραν ένα χοντρό κούτσουρο (yule log) στον ήλιο, το οποίο έπρεπε να καίει για μεγάλο διάστημα συμβολίζοντας το φως και την αναγέννηση.


Άλλοι ισχυρίζονται ότι το γλυκό καθιερώθηκε επειδή παλιότερα οι άνθρωποι είχαν τη συνήθεια να κόβουν από τα οπωροφόρα δέντρα το πιο χοντρό μέρος του κορμού τους και, την παραμονή των Χριστουγέννων, στολισμένο με πουρνάρια, κουκουνάρια ή κισσό, να το βάζουν στο τζάκι που έκαιγε για να ζεστάνει το θείο βρέφος. Το κούτσουρο αυτό άναβε από τα απομεινάρια του κούτσουρου της προηγούμενης χρονιάς και, για να έχει το σπίτι καλοτυχία και καλή σοδειά, έπρεπε να καεί αργά και να κρατήσει έως την Πρωτοχρονιά. Όταν πια καιγόταν, οι στάχτες του σκορπίζονταν στα φυτά και στα χωράφια, που έτσι στο εξής θα ήσαν υγιή και καρποφόρα.


Πηγές για τις εικόνες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου