Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Χριστουγεννιάτικα γλυκά: αγγλική πουτίγκα δαμάσκηνου


Στην Αγγλία, από τον 14ο αιώνα και μέχρι περίπου το 1700, οι άνθρωποι συνήθιζαν να φτιάχνουν έναν χυλό από ζωμό ψιλοκομμένου βοδινού, σπασμένο σιτάρι, κρεμμύδια, διάφορα λαχανικά, σταφίδες, κρασί και μπαχαρικά, που όσο περνούσαν τα χρόνια γινόταν όλο και πιο πηχτός. Αυτή η πολύ δημοφιλής συνταγή, που κυρίως εξυπηρετούσε στη συντήρηση του κρέατος, εξελίχθηκε κατά τη βικτωριανή εποχή στο πιο χαρακτηριστικό αγγλικό χριστουγεννιάτικο γλύκισμα, στην πουτίγκα δαμάσκηνου (plum pudding). Λέγεται ότι η βασίλισσα Βικτωρία, που λάτρευε την πουτίγκα, απαίτησε αυτή να λάβει θέση στο κέντρο του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι η ιδέα της πουτίγκας ως βασικού χριστουγεννιάτικου επιδόρπιου χρονολογείται στα 1714 και ανήκει στον βασιλιά George I, που γ’ αυτό ονομάστηκε και Pudding King.


Παραδόξως, στις περισσότερες συνταγές η πουτίγκα δαμάσκηνου δεν περιέχει δαμάσκηνα, αλλά σταφίδες, αφού αυτές εννοούν οι Άγγλοι με τη λέξη plum. Περιέχει, όμως, 13 υλικά, τόσα όσα ήσαν τα πρόσωπα που αποτελούσαν τον κύκλο του Ιησού. Επιπλέον, στην τελετουργία της παρασκευής της περιλαμβάνεται το ανακάτεμα των υλικών από όλα τα μέλη της οικογένειας διαδοχικά, και μάλιστα με φορά από την Ανατολή προς τη Δύση, ως υπόμνηση για τους 3 Μάγους που κατέφθασαν για να προσκυνήσουν το θείο βρέφος. Η αγγλική εκκλησία ήταν αυτή που, εκμεταλλευόμενη τη δημοφιλία του γλυκίσματος, το συνέδεσε με τη θρησκευτική παράδοση, ορίζοντας τον αριθμό των υλικών και τον τρόπο ανακατέματος. Μέσα στην πουτίγκα τοποθετείται ένα ασημένιο νόμισμα, που όποιος το κερδίσει θεωρείται ότι θα είναι καλότυχος ολόκληρη τη χρονιά.


Την τελευταία Κυριακή πριν από την περίοδο που οι Άγγλοι ονομάζουν Advent (δηλαδή περίοδο προετοιμασίας των Χριστιανών για τη θεία γέννηση) και η οποία διαρκεί 4 εβδομάδες, οι Άγγλοι αρχίζουν να ανακατεύουν τα υλικά για την πουτίγκα. Η Κυριακή αυτή ονομάζεται Stir-up Sunday.


Κάθε αγγλική οικογένεια έχει τη δική της συνταγή πουτίγκας, που βεβαίως είναι καλύτερη από όλες τις άλλες. Σταφίδες μαύρες, σταφίδες άσπρες, αλεύρι, ψίχουλα, βούτυρο, ζάχαρη κανέλα, γαρίφαλο, ξύσμα, αυγά, μέλι, μήλο και γάλα είναι τα βασικά 13 υλικά της και σ’ αυτά προστίθεται η βότκα εάν η πουτίγκα παρουσιαστεί flambé. Στο κέντρο της δεσπόζει το κόκκινο χρώμα των σπόρων του αγριοπούρναρου, με το οποίο συνήθως την διακοσμούν. Τη μεσαιωνική καταγωγή της  δείχνει και ο τρόπος που βράζεται, πάνω από τον ατμό μιας κατσαρόλας τυλιγμένη βέβαια σε καθαρή  πετσέτα είτε, πιο απλά, μέσα σε μια φόρμα σε bain-marie.


Πηγή για τις εικόνες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου