Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Η Scarlett στην Atlanta


1863, Atlanta. Η θεία Pittypat ζει εκεί με τη Melanie και προσκαλεί για να μείνει μαζί της τη Scarlett OHara, χήρα του αδελφού της Melanie και κόρη πλούσιου ιδιοκτήτη φυτείας στην Tara. Η νεαρή Scarlett, που ποτέ δεν αγάπησε τον άντρα της αλλά παραμένει βαθιά ερωτευμένη με τον Ashley, τον άντρα της κουνιάδας της, απασχολείται περιθάλποντας τραυματίες στο νοσοκομείο της πόλης.


Οι Yankees με επικεφαλής τον William Sherman προχωρούν ορμητικοί. Η πόλη απειλείται. Οι πολίτες διοργανώνουν ένα φιλανθρωπικό χορό, του οποίου τα κέρδη θα διατεθούν για την ενίσχυση του στρατού των Νοτίων. Η  Scarlett καταφθάνει ντυμένη με επιμέλεια μεγαλύτερη απ’ όση ταιριάζει σε χήρα που θρηνεί τον χαμό του άντρα της. Οι άντρες πλειοδοτούν για έναν χορό με κάποια από τις νεαρές που παραβρίσκονται. Ανάμεσά τους ο κυνικός Rhett Butler, έμπορος που κερδίζει χρήματα σπάζοντας τον αποκλεισμό των Βορείων και προμηθεύοντας με τρόφιμα τους Νότιους. Ο πόλεμος ως πράξη τιμής ή πατριωτισμού δεν τον ενδιαφέρει καθόλου, τον ενδιαφέρει όμως πολύ ένας χορός με την κακομαθημένη Scarlett. Προσφέρει γι’ αυτό ένα υπέρογκο ποσό. Όλοι περιμένουν μια εκκωφαντική άρνηση, όμως η Scarlett τους διαψεύδει. Δέχεται την πρόκληση και παραδίνεται στον Rhett και στο waltz υπό τους ήχους του “When this cruel war is over” τους οποίους σιγοψιθυρίζει την ώρα που στροβιλίζεται. Το σκάνδαλο είναι μεγάλο. Ένας άντρας τολμάει να προτείνει χορό σε μια γυναίκα ντυμένη στα μαύρα κι εκείνη χορεύει μαζί του ξεχνώντας τη θέση της και την κατάστασή της.


Λίγο καιρό αργότερα, στις 2 Σεπτεμβρίου του 1864, η Prissy, η μαυρούλα που υπηρετεί τη Scarlett, θα κραυγάσει: De Yankees is comin(=Οι Yankees έρχονται). Η Atlanta θα καταληφθεί από τους Βόρειους και θα παραδοθεί στις φλόγες. Η πορεία του Sherman προς τη θάλασσα θα ξεκινήσει αμέσως μετά.


Όσο για τη Scarlett, την ηρωίδα της Margaret Mitchell στο έργο της Gone with the wind (Όσα παίρνει ο άνεμος), θα ζήσει πολλές ακόμα περιπέτειες, θα χάσει πολλούς αγαπημένους της, για να απαλλαγεί από τις ψευδαισθήσεις και να καταλάβει ότι ο Rhett είναι τελικά ο άντρας της ζωής της. Έτσι, ακόμα κι όταν νιώθει ότι τον έχει χάσει, αυτό το σκληρό και δύστροπο αλλά γοητευτικό κορίτσι του Νότου δεν θα το βάλει κάτω. “Tomorrow is another day” (= Αύριο θα είναι μια άλλη μέρα), θα πει, και αυτή θα γίνει η πιο διάσημη καταληκτική φράση μυθιστορήματος όλων των εποχών.


ΣΗΜ.: Όλες οι εικόνες προέρχονται από την κινηματογραφική μεταφορά του έργου της Margaret Mitchell σε σκηνοθεσία Victor Fleming (1939). Scarlett O’ Hara η Vivien Leigh και Rhett Butler ο Clark Gable.

Πηγή για τις εικόνες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου