Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Από το Παρίσι με αγάπη


Τον Ιούλιο του 1921 στον σταθμό Saint-Lazare στο Παρίσι καταφθάνει ένας νεαρός Αμερικανός καλλιτέχνης με το δυσκολοπρόφερτο όνομα Emmanuel Rudzitsky. Έχει εγκαταλείψει την πατρίδα του, την Αμερική, επειδή, κατά τη γνώμη του, το Dada, το οποίο υπηρετούσε, δεν μπορούσε να ζήσει στη Νέα Υόρκη.
Στον σταθμό τον περιμένει ο εκκεντρικός Marcel Duchamp, ο οποίος το ίδιο βράδυ τον φέρνει σε επαφή με τους υπερρεαλιστές φίλους του, τον Louis Aragon, τον André Breton, τον Paul Éluard και την Gala, τον Philippe Soupault. Ο νεαρός σύντομα εγκλιματίζεται στην παριζιάνικη ατμόσφαιρα. Εγκαθίσταται στο καρτιέ του Montparnasse, ερωτεύεται μια Γαλλίδα τραγουδίστρια και αρχίζει να δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά: ζωγραφίζει, σκηνοθετεί και, κυρίως, φωτογραφίζει. Φωτογραφίες για περιοδικά μόδας, φωτογραφίες υπερρεαλιστικές και φωτογραφίες-πορτραίτα πολλών διάσημων καλλιτεχνών. 
Ο Tristan Tzara (1921)


o Francis Picabia (1922) 


o Jean Cocteau (1922) 


o André Breton (1922) 


o Salvador Dali και η Gala (1936) 


είναι μερικοί από αυτούς που ποζάρουν μπροστά στον φακό του.
Το 1921 γεννιέται φωτογραφικά και η Prose Sélavy (όνομα που ηχεί όπως η γαλλική φράση Éros, cest la vie = Ο έρωτας είναι η ζωή), ένα από τα προσωπεία του Marcel Duchamp.


Ο Emmanuel Rudzitsky έμεινε στην ιστορία με το όνομα Man Ray και οι φωτογραφίες του έχουν το δικό του ιδιαίτερο ύφος και μια εντελώς προσωπική τεχνική.

Πηγή για τις εικόνες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου