Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Αγαπημένη μου Μονμάρτρη


Ο Henri Marie Raymond de Toulouse-Lautrec-Monfa (1864-1901) ήταν ένας άνθρωπος σωματικά δύσμορφοςΊσως όχι τόσο δύσμορφος όσο παρουσιάζει ο ίδιος τον εαυτό του στις αυτοπροσωπογραφίες του, πάντως η εμφάνισή του θα μπορούσε να προκαλέσει είτε γέλια, είτε ειρωνείες, είτε τον οίκτο. Με ύψος που δεν ξεπερνούσε το 1,52, με τα πόδια του κοντά σε αντίθεση με τον φυσιολογικό κορμό του, με τα οστά του εύθραυστα και τα προβλήματα της υγείας του όλο και πιο σοβαρά, ήταν συγχρόνως μέθυσος και μποέμ, ένας πραγματικός εκπρόσωπος της παρισινής belle époque.


    Στο Moulin Rouge. 1892. Λάδι σε μουσαμά. 
             Σικάγο, Ινστιτούτο τέχνης.

Η ασχήμια του περνούσε μάλλον απαρατήρητη μέσα στο πλήθος των αλλόκοτων κατοίκων της Μονμάρτης, όπου ζούσε από το 1884 και μετά, και η μοναξιά ήταν λιγότερο ανυπόφορη με τη συντροφιά των εύκολων κοριτσιών που δούλευαν στα καμπαρέ, ενώ η οικογενειακή περιουσία τού έδινε τη δυνατότητα να ζωγραφίζει δίχως να εξαρτάται από την επιτυχία και τις πωλήσεις.

1891. Έγχρωμη λιθογραφία (αφίσα). 
          Μιλάνο, Δημοτική Συλλογή 
              Λιθογραφιών Bertarelli

Τα καμπαρέ, πρώτα το Moulin de la Galette και μετά –και κυρίως- το Moulin Rouge ήσαν για τον Toulouse-Lautrec η πραγματική ζωή και η σχεδόν αποκλειστική του πηγή έμπνευσης. Αυτός ο σακατεμένος άνθρωπος, μέσα στα καμπαρέ, στα πορνεία, στα θέατρα και στα πανηγύρια κρυφοκοίταζε την άλλη πλευρά της ζωής που δε μπορούσε να την ζήσει στ’ αλήθεια. Έβλεπε ό,τι η φύση τού είχε στερήσει: την ενέργεια, τη ζωτικότητα,την ομορφιά. Οι άνθρωποι του φαίνονταν πιο ειλικρινείς υπό την επήρεια του αλκοόλ και οι γυναίκες πιο συμπαθητικές όταν έκαναν χορευτικές φιγούρες πάνω στην πίστα.

1892. Έγχρωμη λιθογραφία (αφίσα). 
  Ιδιωτική συλλογή

Καλλιτέχνες σπουδαίοι και καλλιτέχνες της εφήμερης δόξας,καθωσπρέπει γυναίκες και πόρνες,πέρασαν στην αιωνιότητα μέσα από τα έργα του: η May Belfort, η Marcelle Lender, η May Milton, η Misia Natancon, η La Goulue, η Jane Avril, ο Aristide Bruant.
Ο Toulouse-Lautrec, στη σύντομη ζωή του, ζωγράφισε 350 συνολικά λιθογραφίες, από τις οποίες 30 περίπου έγιναν αφίσες, κάποιες από αυτές αριστουργηματικές.

1893. Έγχρωμη λιθογραφία (αφίσα). Ιδιωτική συλλογή

Πηγές για τις εικόνες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου