Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Kate Greenaway: μια εικόνα για την Πρωτομαγιά


Όταν η Kate Greenaway, που μέχρι τότε εικονογραφούσε ευχετήριες κάρτες, έπεισε τον πατέρα της να δείξει ένα χειρόγραφο με δικούς της στίχους και εικόνες στον διάσημο χαράκτη Edmund Evans, κανείς δεν περίμενε την επιτυχία που θα είχε αυτή η πρώιμη ιδέα έκδοσης ενός εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου.
Το βιβλίο, που εκδόθηκε από τον Routledge τα Χριστούγεννα του 1879 με τίτλο Under the Window: Pictures & Rhymes for Children (Κάτω από το παράθυρο: εικόνες και ποιήματα για παιδιά), είχε τεράστια εισπρακτική επιτυχία. Πούλησε 100000 αντίτυπα. Εκτός από αυτό, εκτόξευσε τη φήμη της τριαντατριάχρονης Greenaway ως συγγραφέως και εικονογράφου και δημιούργησε ένα πραγματικό ρεύμα στο παιδικό βιβλίο.
Τα παιδάκια που ζωγράφιζε η Greenaway φορούσαν ρούχα κάπως παλαιϊκά και ντεμοντέ, του 18ου αιώνα, όμως τόσο αισθαντικά, ώστε τα λάτρεψαν οι πιο σοφιστικέ κύκλοι της εποχής, με αποτέλεσμα να επανέλθουν στη μόδα, παραγκωνίζοντας προς στιγμήν το στυλιζαρισμένο βικτοριανό στυλ. Ολόσωμες χρωματιστές φόρμες για τα αγόρια, ψηλόμεσα φορέματα και στρογγυλά καπελάκια με βολάν για τα κορίτσια. Η παιδική ηλικία μοιάζει ειδυλλιακή, να ξεδιπλώνεται και να ανθίζει σε τοπία γραφικά, βουκολικά, συντροφιά με λουλούδια, φρούτα, πουλιά και ζώα. Τίποτα δεν θυμίζει τη σκληρή παιδική εργασία, αυτήν που συνέβαλε στην οικονομική ευημερία της Αγγλίας και που τόσο αναδείχθηκε από άλλους συγγραφείς. Τα παιδιά της Greenaway, στις ιστορίες της, είναι χαρούμενα, επειδή όλοι τα αγαπούν και τα φροντίζουν.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η Greenaway ζωγραφίζει παιδιά και νεαρά κορίτσια την πρώτη μέρα του Μαΐου. Με λουλούδια στις ποδιές και στα καλάθια τους, με στεφάνια στα μαλλιά και στα χέρια τους. Με χορούς και μουσικές. May Day (Πρωτομαγιά) λέγεται το έργο.


Πηγή για την εικόνα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου